Ökológiai gazdálkodás

Ökológiai gazdálkodás

Az intézmény Ökológiai tevékenységének bemutatása

Iskolánk, a nyíregyházi Lippai János Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola 1939-ben alakult, mint Kertmunkásképző Iskola. Az eltelt évek alatt többször is változott a neve, de mindvégig mezőgazdasági képzés folyt. A kertészet mellett gépész és növényvédős oktatás után napjainkban már gazda, erdész- és állattenyésztő technikus osztályokat is tanítunk. A felnőttképzésben is részt veszünk. A mezőgazdasági szakmák oktatása minden esetben változatos környezetben folyik. Minden szakmában fontos az élőlények ismerete, az élet tisztelete, amely nemcsak erkölcsi de társadalmi és gazdasági érdek is. Szakmai óráink 60 százaléka gyakorlati jellegű, melyek jellemzően a szabadban zajlanak.

 Apagyi tanüzemünkről: az apagyi tanüzemet iskolánk a nyíregyházi Tangazdaságtól vette át, hogy itt alakítsa ki a szántóföldi növénytermesztés és állattenyésztés gyakorlati oktatásának feltételeit. A központi részhez 17 ha vegyes hasznosítású terület tartozik, ennek közelében kaptunk további 19 ha szántóterületet is. Az épületek felújítása folyamatban van. A központi területet 1994 őszén fásítottuk.Az állattenyésztési ismeretek oktatásához folyamatosan fejlesztjük az állományt: 20 db sertésünk, 150 db juhunk, 20 tehenünk van. Az apagyi tanüzemben elkészült egy megközelítően 1,5 ha területű tó, amit több mázsa hallal telepítettünk be. A környék a jellegzetes buckáival, nyírvízlaposaival és a baktalórántházi erdő közelségével kiszakíthatatlan formakincse a Nyírség természeti földrajzának. A terület önmagában is sugallja, hogy - az országban a mezőgazdasági szakképző intézetek közül elsőnek - környezetkímélő gazdálkodást vezessünk be, s így tanulóink az ökológiai gazdálkodás alapjait elsajátíthassák.A fejlesztéssel egy agrár-ökológiai centrum alakult ki, ahol a biogazdálkodás és ökológiai alapú gazdálkodás gyakorlati oktatásának és a tanulók szemlélet-formálásának feltételei teremtődtek meg. A gazdaság határain lévő erdőket és erdősávokat kiegészítjük, megszélesítjük, hogy a külső szennyeződéstől megóvjuk területünket. A talaj tápanyag utánpótlását kizárólag természetes eredetű, főként szerves anyagokkal végezzük, alkalmazásukat oktatási és bemutatási céllal folyamatossá tesszük. Az állattartásban és növénytermesztésben a biogazdálkodás szabályai szerint járunk el (pl.: almos illetve szabadtartás, vegyszerek mellőzése) Az agrárökológiai centrum feladata a környezetvédelem, a biogazdálkodás tudományos művelése és a tudományos-szakmai intézetekkel meglévő kapcsolatok  fejlesztése.

  • Az ökológiai gazdaság mintaértékű a mezőgazdasági üzemek számára, mert a tapasztalatokat, a gyakorlati és kutatási eredményeket hasznosíthatják gazdálkodásukban.
  • Célunk, hogy olyan gazdálkodókat neveljünk, akik munkájukat ökológiai szemlélet alapján végzik.

 

Bejelentkezés

a KRÉTA naplóba

Elektronikus napló elérhetőség tanároknak, elektronikus ellenőrző szülőknek, diákoknak.

A 2021-2022-as tanévre vonatkozó beiskolázással kapcsolatos információk. Előzetes felvételi rangsor